Lieve lezer,een kleine 4 weken na de eerste uitspraak van het idee: reeds een kleine evaluatie.
Het is zo: we gaan deze manier van leven proberen (niemand is perfect) volgen in de toekomst. Punt. Daar zijn we uit (manlief en ik kiezen er allebei voor). Met ‘deze manier’ bedoel ik zoveel mogelijk afval- én plasticvrij maar ook energiebewuster leven. Mijn euro is ondertussen wel gevallen: dit is niet iets wat je kan doen op 1 week, 1 maand of zelfs een paar maand.
We zouden alles kunnen buiten gooien wat nog van plastiek is. Maar dat is dan ook tegen het principe van ‘geen verspilling’. Dus: gebruiken we alles op wat we in huis hebben en als er iets moet vervangen of gehaald worden, proberen we stap per stap dingen aan te passen. In vaktermen heet dit “phasing out” *ahum, ahum*.
Wat hebben we zoal gedaan in de voorbije weken bijvoorbeeld?
- watjes vervangen door herbruikbare exemplaren (piece of cake!);
- katoenen zakjes gemaakt voor in de supermarkt ipv plastic exemplaren;
- flessenwater vervangen door kraantjeswater in karaf;
- groentjes gaan kopen bij een plaatselijke boer;
- bokes in aluminiumfolie vervangen door bokes in bijenwaspapier;
- dochterlief leren eten uit gewoon bord en glas ipv plastic bord en bekertje;
- restjes groenten gebruikt in omeletjes of pastaatjes;
- eens meer de was (buiten) opgehangen ipv in de droogkast;
- eens een biologische deodorant op basis van aluinkristallen geprobeerd (en goedgekeurd!) ;
- geïnformeerd naar de voedselteams in de gemeente en naar een zelfoogstboerderij.
Wat hebben we niet of toch nog wel gedaan de voorbije weken?
- onze voorraad aan watjes opgebruikt (nog 2 volledige rollen);
- toch nog groenten en vanalles gekocht in plastic verpakking (dank u Aldi!);
- gewoon nog veel afval gemaakt en gekocht…
Wat leren we hier uit?
—> Dat je voor dit alles tijd moet hebben. Een (bijna) afvalvrije keuken bijvoorbeeld, is een keuken die veel voorbereiding vraagt. Veel dingen moet/kan je zelf maken. Ik denk aan dessertjes, als je die wilt, koekjes, soepen, bouillons,… Het aankopen van eten tout court, kan je niet meer ‘op een rappeke’ doen. Naar de groentenboer kan je ook niet elke dag hollen… Dus moet je, je voorbereiden in alles wat je doet.
–> Dat je ballen moet hebben om dit te doen. Tegen de stroom durven ingaan. In de Colruyt het lef hebben om dat katoenen zakje in je kar te leggen, de kassier te verwarren met het feit dat er geen barcode op staat en dan vertellen wat er in het zakje zit als ware het een echte verrassing.
–> Dat het een kick geeft, een goed gevoel, een endorfineboost zo je wil, om dingen te vermijden en om zélf die keuze te maken of je al dan niet overgaat tot de aankoop van (voedsel of dingen met extra) afval. Dat is een heel fijn gevoel!
–> Dat je met kinderen ook niet 100% afvalvrij kan gaan. Zeker niet met zo’n moeilijke eter zoals die van ons… Ik kan niet plots afkomen met enkel zelfgebakken koekjes (again, tijd!), zelfgeperst appelsap en homemade smeerkaas.
–> Dat ik uitkijk naar de periode (ergens volgend jaar naar mijn idee) dat we terugkijken op het begin (nu) en dat we niet meer terug willen naar hoe het was. 🙂
Dikke kus
-X-
Merelmama
Hey Jolien,
Ik vind wat je doet echt wel geweldig, maar o zo moeilijk… ik denk dat tegenwoordig plastick en al die rommel niet of bij niet uit onze wereld is te denken.
Ik was van plan om herbruikbare luiers te gebruiken, ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb. Ik weet soms nu niet waar mijn kop staat met was en plas.
Maar we kunnen natuurlijk altijd een de natuur een beetje helpen.
Nog heel veel succes. Ik volg graag hoe je het verder aanpakt. En je tips ga ik ook toepassen.
LikeGeliked door 1 persoon