The Good, the Bad and the Ugly

Goed of kwaad. Een duo zoals vooruit en achteruit, je kan niet beide doen want dan blijf je staan. Zo heb je ook goedaardige en kwaadaardige tumoren, ze kunnen niet allebei zijn.
Al vind ik dat -goedaardig/kwaadaardig- een belachelijke stelling. Een tumor is NIET OK, zelfs niet als hij “goedaardig” is. Alsof het ding dan plots ‘vriendelijk’ is. Zo van: “Hoi sorry he, tis hier met de tumor. Ik ga hier gewoon een beetje groeien zo, je zult nergens last van mij ondervinden, laat mij maar gewoon doen geen erg in hebben!”. Zo is het dus niet (of ja, eigenlijk ook wel… bij nader inzien). Een goedaardige tumor groeit ook, weliswaar trager, maar hij groeit en duwt alles weg op zijn pad. In Mereltje haar geval waren dat de oogzenuwen en -hou u vast- zo goed als ALLE grote bloedvaten in de hersenen. Alles zat gespannen rond het spul, de tennisbal, de tumor.

Misschien moeten we het spul een naam geven om het goedaardige te erkennen. We zullen hem Tim noemen. Tim Tumor. Tim zat er waarschijnlijk al van bij haar conceptie. Toen Mereltje nog maar een hoopje cellen was, dat in mijn buik uitgroeide tot een prachtige meid. Tim groeide heel erg traag maar mannetjes zoals Tim geven inderdaad geen klachten. Zo zijn ze. Traag en beetje ‘goedaardig’ he. Traag groeiend op het pad van de minste weerstand. Klachten komen er pas als dat pad te smal wordt en er daadwerkelijk dingen ‘in de weg’ beginnen zitten… Geluk bij een ongeluk (en meestal ook het eerst zichtbare symptoom) waren het de oogzenuwen. Een zichtbaar teken voor ons, dat het écht niet OK was, dat dringende actie vereist was… Ook al zijn kleine kleutertjes meesters in het compenseren van dingen.

Die actie is nu 10 dagen geleden. Tim moest eruit en wel heel dringend. Chirurgen had hij verbaast met zijn grootte. “Indrukwekkend groot” hoorde ik een assistent zelfs zeggen. Hoe zo’n mottige hoop cellen ‘indruk’ kan maken… Na 10 dagen zonder Tim konden we gisteren de ‘picu’ (pediatric intensive care unit) verlaten en kwamen we op kinderoncologie terecht. Zo’n afdeling die je enkel kent van ‘Kinderziekenhuis’ waar je dan in de zetel tranen met tuiten zit te bleiten voor het leed van andere ouders en hun kleine vechtertjes. Waar je dan luidop tegen je partner zegt: “als we daar maar nooit moeten zijn”… Nu zit ik hier zelf. Hoe snel kan het leven veranderen.

Dagen zijn gevuld met dokters, verpleegsters, kinesisten, ergotherapeuten, consulenten en nog meer mensen die zomaar komen binnen en buiten gelopen. ‘Hallo, ik ben …’ Alsof ik al die namen onthoud… 101 gezichten die passeren en Mereltje moeten zien, bekijken, meten, aanspreken…’t Kind heeft daar uiteraard ook niet altijd zin in. Als iedereen komt vragen “knijp eens in mijn hand”, “kijk eens haar hier”, “doe eens zo en doe eens dat”… Je zou van minder ambetant worden. Dat is ze dan ook. Ook het feit dat woordjes soms op haar lippen blijven hangen frustreert haar. Het moet heel erg confronterend zijn. Ook al staan kinderen daar misschien minder bewust bij stil.

Het is in elk geval confronterend voor ons. Plots is je kind niet meer hetzelfde. Het is een soort rouwfase waar je als ouder in komt. Een soort afscheid van het kindje van voor de operatie. Het vrolijke gekke Mereltje die ze was. Ze komt misschien terug, misschien niet. Ik herken wel haar maniertjes maar helemaal dezelfde zal ze waarschijnlijk nooit worden. Een leven vol medicatie en scanners staat haar te wachten. Voor ons een leven aan onzekerheid en schrik voor Tim die ooit nog kan terugkomen. Ja, het had erger kunnen zijn, dat besef ik ook. Het had wél kwaadaardig en snelgroeiend of uitgezaaid kunnen zijn. Het had kanker kunnen zijn en eentje die met geen chemo ter wereld kon weggejaagd worden. Ze had verlamd kunnen zijn of niet meer zelfstandig kunnen ademen. Dat is het dus niet. En daar zijn we enorm dankbaar om. Maar het is niet van de poes, ook de opvolging en de lange weg van revalidatie niet. Het al of niet bestralen van de restjes van Tim is nog een vraagteken (er zijn er nog héél veel). Tim is niet 100% vertrokken. Dat kon hij niet. Dan zou hij teveel kapot gemaakt hebben. Hij vond het daar zo gezellig dat hij zich overal had vastgeklampt…

Morgen mogen de draadjes uit haar hoofdje. Tussen haar haartjes zit nu een ‘ritsje’ waar Tim door gepasseerd is met zijn hebben en houden, goed verborgen onder haar krulletjes (wie ze kent weet hoe ongelooflijk mooi ze zijn). Later zal je er niets meer van zien. Iedereen brandt kaarsjes voor onze kleine meid en zo bijna alle duimen in Vlaanderen (en ver daarbuiten!!) staan in dezelfde richting. Dat steunt. Ook al staan we allemaal -wij ook- met onze rug tegen de muur… Voordeel daarvan is dat je enkel vooruit kan kijken. Achteruit heeft geen zin meer.

Dikke zoen

-X-

Merelmama

5 gedachtes over “The Good, the Bad and the Ugly

 1. Jolien en Benjamin wij wensen jullie veel sterkte toe en hopen op een zo goed mogelijk herstel van jullie kleine en dappere meid ! We duimen mee voor Merel !

  Like

 2. Hey Jolien, we leven heel erg met jullie mee! Als we jullie kunnen helpen met iets/jullie wat kunnen verlichten op één of andere manier, boodschapjes ofzo, laat maar weten.
  Dikke knuffel van ons en een extra dikke van Laure XXX

  Like

 3. Lieve Merel,
  Lieve mama en papa van Merel,

  Wat zijn we geschrokken toen je ouders naar juf Tiffany belden met wat jou is overkomen. Je hoopt dat niemand zoiets moet meemaken en zeker geen kind van vier jaar. Een meisje dat we kennen als altijd vrolijk, graag vertelt, speelt met vriendjes, huppelt over de speelplaats,…

  Wanneer juf Tiffany maandag aan alle juffen van de school over jou vertelde, werd het stil.
  Toen we ’s middags de juffen van de voorbewaking en het middagtoezicht over jou vertelden, werd het stil.
  Wanneer om half 4 de school uit was, riepen we alle mama’s en papa’s van de kindjes uit jouw klas naar binnen en werd het opnieuw stil.
  Voor wat jullie doormaken zijn geen woorden.
  Enkel stilte was gepast, tranen sprongen in de ogen. Er was enorm medeleven. Medeleven met jou Merel, met je mama en papa.

  We weten dat we jou de komende weken op school nog niet zullen zien. Maar Merel, weet dat jouw naam dagelijks genoemd wordt. Dat je juf en al je vriendjes elke dag aan je denken en voor je duimen.
  We wensen je veel sterkte met de behandelingen die de dokters je voorschrijven opdat je snel kan genezen en snel weer mag rondhuppelen samen met al die vriendjes.
  Veel sterkte ook voor je mama en papa, die er elke dag voor jou zijn.

  Dikke knuffel van directie, alle leerkrachten en personeel van basisschool Wegwijzer

  Like

 4. Beste Jolien en Benjamin
  Wat hebben jullie doorstaan de voorbije weken… We leven erg met jullie mee. We wensen jullie kleine meid een vlotte revalidatie toe. Hopelijk krijgen jullie meer en meer geruststellende berichten en signalen !
  Hou moed,
  Veel liefs,
  Dieter & Sabine
  PS: Jolien, wat een knappe blog, je kan dit alles zo mooi onder woorden brengen…

  Like

 5. Dag Merel, er gaat geen dag voorbij of je naam klinkt in ons huis. Vik was gisteren zo blij dat hij jou even had gezien. Hij was blij omdat je mama en papa bij jou mogen blijven slapen. Mama dan is Mereltje nooit alleen, goed eh.

  Misschien moet je bepaalde vaardigheden opnieuw leren maar Vik zei Merel is een sterke meid die kan veel hoor mama. Kinderen hebben vaak een enorme wijsheid.
  Als mama hoop ik dat je alle therapie niet als lastig ervaart. Uit eigen ervaring aan therapeut kant, weet ik dat zaken opnieuw leren heel frustrerend en beangstigend kunnen zijn. Ik hoop dat je therapeuten met jou en alle mensen die jij graag ziet samen deze weg afleggen zodat je snel weer samen met jouw klasje kan komen spelen.

  Ons kaarsje blijft branden

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s